Новини

Екатерина Захариева разговаря с координатора на Полша за Инициативата “Три морета” Павел Яблонски
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с правителствения координатор на Полша по въпросите на Инициативата „Три морета“ Павел Яблонски. България пое от Естония координационната роля на Инициативата „Три морета“ през октомври 2020 г.
България официално е акционер клас „А“ в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“
Приключи процедурата по присъединяване на Българската банка за развитие към Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“. С вноска от 20 млн. евро. България официално е акционер клас „А“ във фонда, в който са представени още Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария
България приветства решението на САЩ да участват с 300 млн. долара в инициативата „Три морета“
Капиталът на Фонда на „Три морета“ вече надхвърли 1,2 млрд. евро.
Логото на инициативата „Три морета“ получи регистрация в Службата на ЕС за интелектуална собственост
Визуалната идентичност и марка на инициативата „Три морета“ получи регистрация в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Логото, създадено в рамките на естонското домакинство на инициативата, ще бъде използвано за насочване на вниманието към „Три морета“ като инструмент за регионално сътрудничество.
Румен Радев обсъди със своя румънски колега Клаус Йоханис перспективите за партньорство в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“
Държавният глава Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя румънски колега Клаус Йоханис перспективите за партньорство на България и Румъния в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“. По време на разговора, който се проведе по инициатива на българския президент, беше подчертано, че като близки съседи България и Румъния имат възможност да реализират съвместни проекти в различни области, които да допринесат за по-добрата транспортна, енергийна и дигитална свързаност в целия регион.
Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Матю Бойс изрази подкрепата на САЩ за българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г., която има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона на Източна Европа.
Президентът Румен Радев ще предложи образователната и научна свързаност като приоритет на регионалната инициатива „Три морета“
По време на българското домакинство на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“ президентът Румен Радев ще предложи включването на образователната и научна свързаност като приоритет за страните участнички. Инфраструктурата е важна, но ако искаме икономика на бъдещето, трябва да инвестираме в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет и контакти между наши млади научни екипи, организации, университети, заяви пред журналисти държавният глава в Талин, където днес участва в срещата на върха на инициативата. По време на форума Румен Радев ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.
Президентът Румен Радев прие домакинството на следващата Среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“
На символична церемония в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“, която обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. „България няма да се фокусира единствено върху предизвикателствата от настоящето. Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях“, заяви президентът Радев при приемането на домакинството.
Държавният глава обсъди перспективите за партньорство на инициативата „Три морета“ с представители на американските търговски камари в Централна и Източна Европа
Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската търговска камара в България. Камарата обединява над 330 американски, български и мултинационални компании, които развиват икономическа дейност у нас и е член на Търговската камара на САЩ и на Европейския съвет на Американските търговски камари (AmChams in Europe).